2014

2014

GMM14
Graspop Metal Meeting 2014 was een echte knaller. Ondanks de rampzalige weersvoorspellingen bleven grote stortbuien en ander onheil uit. De nieuwe formule met twee hoofdpodia was meer dan geslaagd en muzikaal stond tijdens deze editie de verjonging centraal. De Belgische avond was een echte voltreffer en zondag zakten maar liefst zo'n 50.000 bezoekers af naar de Desselse weide.
 
Laat ons beginnen met het weer, toch een cruciale factor bij de beleving van een openluchtfestival. Als we de voorspellingen mogen geloven dan zijn we aan een halve zondvloed ontsnapt! Tijdens Steel Panther bijvoorbeeld stonden we vooraan met argusogen de hemel af te speuren omdat de buienradar een gigántische bui voorspelde in Dessel. Die moet wat verder zijn losgebarsten want op Graspop Metal Meeting kregen we slechts motregen. En oké, het regende wel wat harder tijdens Slayer, maar ook dan was het niet genoeg om het Desselse stof echt tot slijk om te toveren. Zondagavond kon Chris Cornell van Soundgarden zelfs zijn zonnebril bovenhalen voor een optreden in een zalige zonsondergang. Conclusie: metal houdt de regen weg. Metal rules!
 
Graspop Metal Meeting pakte dit jaar voor het eerst uit met twee hoofdpodia en dat ging ten koste van 1 Marquee. De nieuwe formule biedt een aantal voordelen: de fans op de weide kunnen meer groepen zien, terwijl we meer bands een plekje op een hoofdpodium kunnen aanbieden zodat ze een groter publiek kunnen bereiken. Behalve het dubbele hoofdpodium, het Classic Rock Café en de Jupiler Stage, stond deze editie vooral in het teken van verjonging en vernieuwing! Met meer dan 100 bands uit de verschillende subgenres en enkele verrassende headliners hebben we de fans één van onze meest gevarieerde affiches ooit voorgeschoteld.
 
Een andere geslaagd nieuwigheidje was het recyclage-initiatief. We zagen heel wat minder afval op het terrein! Door bekers in te zamelen kon je enkele prijzen winnen, waaronder een toegangsticket voor het 3m hoge Skydeck, van waar je een prachtig uitzicht had over beide hoofdpodia. Dit initiatief werd verzorgd door mediapartner Newsmonkey en kon op veel bijval rekenen. "Ik ken de exacte cijfers niet, maar het aantal bezoekers is elke dag verdubbeld", zegt Newsmonkey-hoofdredacteur Mick Van Loon.
 
De Belgische donderdag was een absolute topper. Het is duidelijk dat ons landje bulkt van het metaltalent. De wedstrijd van Rode Duivels op een groot scherm in de Marquee was een schot in de roos. Het WK voetbal beleven met metalheads was heel uniek.
 
Muzikaal was Graspop 2014 een grand cru! Maar vaak wordt het belang van een goede crew vergeten,  alle vrijwilligers, de geluidsmensen, de lichtploeg en de cameralui leverden uitstekend werk. De affiche zat boordevol afwisseling, de bands waren fantastisch en het publiek nog beter. Een topjaar voor Graspop Metal Meeting!